گزینه‌های احتمالی هیات رئیسه مجلس یازدهم-راهبرد معاصر
عملیات مشترک مرزبانان ایران و عراق در مقابله با سلاح‌های غیرمجاز پیام تسلیت رهبر انقلاب درپی درگذشت حاج سید علاءالدین میر محمد صادقی رئیس‌جمهور عازم قاهره شد رئیس‌جمهور فردا به مصر می‌رود تاجگردون: ۱۱ میلیارد دلار برای کالا‌های اساسی تخصیص یافت  بودجه ۱۴۰۴ به شورای نگهبان ارسال شد استاندار تهران: تعطیلی‌ها روزانه اعلام می‌شوند ربیعی: رئیس‌جمهور قانون حجاب و عفاف را در دستورکار شورای امنیت ملی قرار داد وکیل پرونده «کنسرت فرضی»: بازداشت پرستو احمدی در مازندران سخنگوی دولت: افزایش دو یا سه برابری بودجه نیرو‌های مسلح صحّت ندارد امام جمعه موقت تهران: هدف رژیم صهیونیستی از نیل تا فرات است / جامعه جهانی برای توقف این رژیم به پا خیزد  واکنش صمصامی به گران سازی نرخ ارز؛ وزیر اقتصاد استیضاح شود + عکس اطلاعیه سپاه: شبکه ضد امنیت ملی در قزوین متلاشی شد بیانیه سپاه / آغاز دورانی نوین از پروسه شکست دشمنان امت اسلامی و غلبه جبهه مقاومت بر توطئه ترکیبی جبهه باطل سخنگوی دولت: اغلب بنزین تولیدی کشور مطابق با استانداردهای یورو ۴ است

گزینه‌های احتمالی هیات رئیسه مجلس یازدهم

دوم خرداد، انتخابات هیات رئیسه مجلس یازدهم در اجلاسیه چهارم برگزار خواهد شد و تاکنون چند نماینده برای رقابت در این انتخابات اعلام آمادگی کرده‌اند.
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۴ - ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 May 20
کد خبر: ۱۸۴۹۶۹

به گزارش راهبرد معاصر؛ عمر یک ساله هیات رئیسه مجلس یازدهم در سال سوم رو به پایان است و باید منتظر بود تا پس از انتخابات روز 2 خرداد، اعضای هیات رئیسه جدید با انتخاب نمایندگان کار خود را از هفته آینده آغاز کنند.

 

طبق آئین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، انتخابات اعضای هیات رئیسه مجلس اعم از رئیس، نواب رئیس و دبیران این هیئت، هر ساله و همزمان با روز بازگشایی مجلس در روز هفتم خرداد برگزار می‌شود. طبق گفته حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی قرار است این انتخابات برای اجلاسیه چهارم روز سه شنبه (2 خرداد ماه) برگزار شود.

 

ترکیب هیئت رئیسه مجلس

هیات رئیسه مجلس دارای ۱۲ پست است که شامل رئیس، ۲ نایب رئیس، ۶ دبیر و ۳ کارپرداز یا ناظر است. این اعضا با رأی‌گیری و توسط دیگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتخاب می‌شوند.

 

پس از برگزاری انتخابات، اعضای هیات رئیسه جدید مجلس با قرار گرفتن در جایگاه هیئت رئیسه سوگند یاد می‌کنند تا «حداکثر توان خود را برای اجرای آئین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی با مراعات بی‌طرفی کامل در انجام وظایف به کار» گیرند.

 

گزینه‌های ریاست مجلس

محمدصالح جوکار، عضو شورای مرکزی فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با خبرنگار فارس گفت: شورای مرکزی فراکسیون انقلاب اسلامی قرار است دوشنبه هفته جاری (1 خرداد ماه) جلسه‌ای با موضوع اجلاسیه چهارم مجلس شورای اسلامی برگزار کند.

 

در این جلسه قرار است گزینه‌های این فراکسیون برای پست‌های هیات رئیسه مجلس مشخص شوند و سپس در جلسه فراکسیون انقلاب اسلامی مطرح شده و گزینه‌های نهایی طبق نظر تمام اعضا انتخاب شوند.

 

معمولاً فراکسیون یک روز قبل از برگزاری انتخابات در صحن مجلس، در جلسه‌ای گزینه‌های خود برای پست‌های هیئت رئیسه را مشخص می‌کند.

 

طبق گفته جوکار، محمدباقر قالیباف، رئیس فعلی مجلس گزینه اصلی این فراکسیون برای پست ریاست مجلس است.

 

علاوه بر محمدباقر قالیباف که گزینه اصلی تصدی کرسی ریاست هیات رئیسه در اجلاسیه چهارم مجلس یازدهم است، الیاس نادران، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز به نظر می رسد عزم خود برای کاندیداتوری ریاست مجلس در اجلاسیه چهارم مجلس یازدهم را جزم کرده است.

 

علی حدادی، نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی هم در گفتگو با خبرنگار فارس، این موضوع را تأیید کرد و گفت: تاکنون به جز محمدباقر قالیباف که به احتمال زیاد در انتخابات ریاست مجلس در اجلاسیه سوم شرکت می‌کند، الیاس نادران و مرتضی آقاتهرانی هم گفته‌اند که وارد عرصه انتخابات ریاست مجلس خواهند شد.

 

در روزهای مانده به انتخابات هیئت رئیسه، برخی اعضای جبهه پایداری از جمله مرتضی آقاتهرانی نیز رایزنی‌های خود را با برخی چهره‌های مطرح در مجلس کلید زده‌اند تا آنها را برای کاندیداتوری ریاست یا نائب‌رئیسی متقاعد کنند، به‌طوری که طی رایزنی‌ با برخی نمایندگان و اعلام حمایت از آنها به‌دنبال آنند تا چند کرسی هیات رئیسه را برای سال آینده در اختیار داشته باشند.

 

در اجلاسیه اول مجلس یازدهم، علاوه بر قالیباف، فریدون عباسی و سید مصطفی آقامیرسلیم هم کاندیدا بودند که قالیباف با کسب ۲۳۰ رأی موافق توانست رئیس مجلس شود. در آن انتخابات، فریدون عباسی ۱۷ رأی و مصطفی آقامیرسلیم ۱۲ رأی کسب کردند.

 

در اجلاسیه دوم نیز محمدباقر قالیباف با ۲۳۰ رأی در رقابت با فریدون عباسی که ۱۸ رأی کسب کرد، برای دومین سال در مجلس یازدهم رئیس ماند.

 

همچنین در اجلاسیه سوم، محمدباقر قالیباف، با ۱۹۴ رأی از ۲۸۱ آرای مأخوذه به عنوان رئیس مجلس ابقاء شد و مرتضی آقاتهرانی ۵۳ رأی، الیاس نادران ۲۱ رأی و فریدون عباسی ۳ رأی کسب کردند و آرای باطله نیز ۱۰ رأی بوده است.

 

رقابت برای نایب رئیسی مجلس

با توجه به احتمال زیاد ابقای محمدباقر قالیباف در کرسی ریاست مجلس، رقابت نمایندگان برای کسب نایب رئیسی مجلس چون سال‌های گذشته فضای رقابتی جدی تری دارد.

 

آنگونه که برخی نمایندگان به خبرنگار فارس گفته اند، علی نیکزاد به احتمال بسیار زیاد گزینه اصلی نایب رئیسی مجلس است وعبدالرضا مصری، نایب رئیس دوم مجلس هم یکی دیگر از گزینه‌های انتخابات نواب رئیسی مجلس در اجلاسیه چهارم خواهد بود.

 

علی حدادی، نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار فارس، درباره وضعیت رقابت برای نایب رئیسی مجلس یازدهم گفت: گزینه های دیگری نیز مانند ذوالنور برای کسب نایب رئیسی مجلس در اجلاسیه چهارم مطرح هستند و باید منتظر ماند و دید که آیا می‌توانند طیف غالب مجلس را برای تصدی این سمت با خود همراه کنند یا خیر.

 

در اجلاسیه اول برای تصدی نایب رئیسی مجلس، امیرحسین قاضی زاده هاشمی و علی نیکزاد کاندیدا شدند که در نهایت قاضی‌زاده هاشمی، نایب رئیس اول و علی نیکزاد، نایب رئیس دوم مجلس شدند.

 

در اجلاسیه دوم هم علی نیکزاد و عبدالرضا مصری تنها گزینه‌های نایب رئیسی مجلس بودند که به ترتیب با ۲۰۶ و ۲۰۵ رأی، نایب رئیس اول و دوم مجلس شدند.

همچنین در اجلاسیه سوم، علی نیکزاد و عبدالرضا مصری هر دو ۱۶۸ رای به دست آوردند که برای تعیین نایب رییسی اول، بین آن ها قرعه کشی صورت گرفت و نیکزاد برای دومین سال پیاپی به عنوان نایب رییس اول مجلس تعیین شد.

 

انتخابات دبیران هیئت رئیسه

علی حدادی در ادامه با اشاره به نامزدهای تصدی دبیری هیئت رئیسه گفت: معمولاً بیشترین رقابت و تغییر در انتخابات دبیران هیئت رئیسه مجلس اتفاق می‌افتد و از آنجایی که تا این لحظه نمایندگان زیادی برای حضور در این انتخابات اعلام آمادگی کرده‌اند، انتظار می‌رود در این بخش شاهد تغییرات بیشتری باشیم.

 

وی افزود: آقایان متفکر آزاد، حاجی‌دلیگانی، سلیمی، پیرهادی، سید نظام موسوی، نادری، کریمی فیروزجایی، رشیدی، یوسفی، دهنوی، امیرآبادی و پاشایی برای دبیری هیئت رئیسه اعلام نامزدی کرده‌اند.

 

در اجلاسیه اول، سید ناصر موسوی‌لارگانی، احمد امیرآبادی‌فراهانی، حسینعلی حاجی‌دلیگانی، روح‌الله متفکرآزاد، علی کریمی‌فیروزجایی و سید محسن دهنوی به عنوان دبیران هیئت رئیسه مجلس انتخاب شدند.

 

در اجلاسیه دوم نیز روح‌الله متفکرآزاد، سید محسن دهنوی، علی کریمی‌فیروزجایی، محمد رشیدی، مجتبی یوسفی و حسینعلی حاجی‌دلیگانی به عنوان دبیران هیئت رئیسه مجلس انتخاب شدند.

 

همچنین در اجلاسیه سوم، حسینعلی حاجی دلیگانی، محسن دهنوی، محمد رشیدی، علی کریمی فیروزجایی، احمد امیرآبادی فراهانی و احمد نادری به عنوان دبیران هیئت رئیسه مجلس انتخاب شدند.

 

ناظران مجلس

معمولاً نمایندگان زیادی برای انتخابات تصدی ناظر هیئت رئیسه مجلس اعلام کاندیداتوری می‌کنند اما از گزینه های جدی تر می توان به پیرهادی، الهیان، فرهنگی اشاره کرد و باید ببینیم امسال چند نفر در این عرصه به رقابت می‌پردازند و چه تغییری در این بخش اتفاق می‌افتد.

 

در اجلاسیه اول مجلس یازدهم، محسن پیرهادی، حسین حسین‌زاده، علی رضایی، علیرضا سلیمی، محمدحسین فرهنگی، غلامعلی کوهساری و غلامرضا نوری قزلجه برای تصدی ناظر هیئت رئیسه مجلس کاندیدا شدند که در نهایت محمدحسین فرهنگی، علیرضا سلیمی و محسن پیرهادی انتخاب شدند.

 

در اجلاسیه دوم هم علیرضا سلیمی، محسن پیرهادی و سید نظام‌الدین موسوی توانستند رقبا را کنار بگذارند و به عنوان ناظران هیئت رئیسه مجلس برای اجلاسیه دوم مجلس یازدهم انتخاب شوند.

 

همچنین در اجلاسیه سوم، سید نظام‌الدین موسوی، علیرضا سلیمی و محمدرضا دشتی اردکانی به عنوان ناظر هیئت رئیسه انتخاب شدند./ فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده